Met een wijngeschiedenis van 350 jaar weerspiegelen de Zuid-Afrikaanse wijnen de tradities van de Oude Wereld, beïnvloed door stijlen van de Nieuw Wereld. In 1659 werd de wijnbouw in Zuid-Afrika geïntroduceerd door Nederlanders op Kaap de Goede Hoop ter bevoorrading van schepen onderweg naar Oost-Indië. De Franse hugenoten brachten, ook nog in de 17de eeuw, deskundigheid en verfijning op wijngebied richting Zuid-Afrika.

Rond Kaapstad in het zuidwesten van Zuid-Afrika, in de geographical unit Western Cape, heerst een ideaal klimaat voor de druiventeelt. Overdag schijnt de zon er in overvloed en zorgt de zeewind voor enige verkoeling. ’s Nachts is het er een stuk kouder en dat is bevorderlijk voor de aromavorming van de druiven. Dankzij het stabiele klimaat is de kwaliteit van de wijnen jaar na jaar gelijkmatig.


Western Cape is wat wijnbouw betreft ingedeeld in vijf regions : Coastal Region, Boberg, Olifants River, Breede River Valley en Kleine Karoo. Elk van deze regions is onderverdeeld in districts, er zijn er 21 in Western Cape, Paarl is er één van.

Er heerst in Paarl een typisch mediterraan klimaat. De zomers zijn lang en warm en de jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 650 mm. Dit is weinig in vergelijking met Franse wijnregio's, maar voldoende om alleen in extreme omstandigheden irrigatie toe te hoeven passen. Plaatselijke bodemsoorten kunnen onderverdeeld worden in drie hoofdsoorten: ‘Table Mountain zandsteen’ bij de Bergrivier, granietbodem in de nabijheid van Paarl zelf en ‘weathered shales’, een soort verweerde leisteen, in het noordoosten. Men verbouwt in Paarl een grote verscheidenheid aan druiven, waarvan Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinotage, Chardonnay, Chenin blanc en Sauvignon blanc het meeste potentieel bezitten.


Elk van de districts is onderverdeeld in wards, vergelijkbaar met de Franse AOC onderverdeling. Western Cape telt 53 wards. Voor-Paardeberg, ten noordwesten van de stad Paarl (nummer 27 op de kaart), en Wellington, ten noorden van de stad Paarl (nummer 13), zijn wards gelegen in het district Paarl.

Domein Vondeling, Voor-Paardeberg

Voor-Paardeberg is een kleine, recent erkende ward met een achttal wijndomeinen.
Domein Vondeling bezit zo'n 40 ha wijngaarden waar al meer dan drie eeuwen lang wijn gemaakt wordt. Slechts sinds 2005 wordt er gebotteld onder de naam Vondeling naar de originele naam van de farm uit 1704. Winemaker Matthew Copeland, geboren en opgegroeid in Paarl, streeft er naar de ‘almost perfect wine’, zo biologisch als mogelijk gemaakt. Zijn filosofie : ‘minimal intervention during the winemaking process ensures the wines to retain as much of the natural fruit flavours characteristic of the varietals as possible, and to express the unique and rich terroir of Voor Paardeberg’.
De wijngaarden van het domein liggen in het dorp Voor-Paardeberg op de zuidoostelijke hellingen van het Paardeberg gebergte. Pure granietbodems wisselen er af met ondergronden die bestaan uit een mengeling van graniet, klei en leisteen. Dankzij de dagelijkse verkoelende zuidwestenwinden van over de Atlantische Oceaan ligt de gemiddelde temperatuur er een vijftal graden lager dan in de andere wards van het district Paarl.
De Vondeling wijnen van Matthew Copeland.


Domein Welbedacht, Wellington

Wellington is een iets grotere ward waar een vijfentwintigtal wijndomeinen gevestigd zijn.
Domein Welbedacht, gelegen in het dorp Groenberg bezit 110 ha wijgaarden waar al sinds 1830 druiven gekweekt worden. In 2003 besliste eigenaar Schalk Burger Sr. (in een vroeger leven rugby speler bij Springbok) de kwaliteitsdruiven niet langer te verkopen maar er zelf wijn van te maken. Matthew Copeland, de winemaker die nu actief is op Domein Vondeling, kreeg er de kans een volledig nieuwe vinificatiekelder te ontwerpen op maat van het fruit. Hij bottelde er tevens de eerste wijnen onder de naam Welbedacht.
De wijngaarden van het domein liggen op noord-west georiënteerde hellingen van de Groenberg mountain. Ze hebben een ondergrond van leisteen (Malmesbury schalie) met een weinig klei. De bodemstructuur heeft een uitstekende waterretentiecapaciteit, vooral in de diepe wortelstreek. De druivelaars ontvangen dan ook enkel irrigatie indien er gevaar op extreme waterstress bestaat. Het klimaat is typisch mediterraan met warme en droge zomers en vochtige winters.
De Welbedacht wijnen van Matthew Copeland.